Soundtalks in het VRT journaal

Hoestmonitor doet antibioticagebruik bij varkens dalen

In Aarsele, bij Tielt in West-Vlaanderen wordt er een systeem uitgetest waardoor varkens minder antibiotica moeten krijgen.
In de stallen hangen microfoons die detecteren welke geluiden de dieren maken. Zo wordt duidelijk welke dieren ziek zijn en welke niet en moeten alleen de zieke dieren antibiotica krijgen.


Minder antibioticagebruik bij dieren. Niemand kan er tegen zijn en het klinkt als muziek in de oren. Of als gehoest. Want aan de hand van het hoesten van een varken, kan bepaald worden of het dier ziek is of niet. Soundtalks, een bedrijf uit Leuven, ging met deze materie aan de slag en ontwikkelde een hoest-monitoring-systeem. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van algoritmes voor geluidsanalyses.

Het oogt simpel, in een stal hangen 2 microfoons en in de centrale gang hangt er een zwart bakje. De microfoon registreert alle geluiden in de stal. 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Maar de analyse die er dan gebeurt, is opmerkelijk.

“We hebben algoritmes die automatische berekenen hoe vaak die varkens hoesten”, legt Dries Berckmans, CEO van Soundtalks uit. “Daar gebeurt er nog een verwerking op waarbij rekening wordt gehouden met bvb. seizoenen, het aantal dieren en daaruit wordt bepaald wanneer er zich een probleem begint te ontwikkelen”.

LINK